Friday, 18 February 2011

Sambutan Maulidur Rasul peringkat N.Sembilan 2011

Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin ( Dari hadith riwayat Muslim, 8/25 ) 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.

Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.

Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.
Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan sedang bertitah semasa majlis Sambutan Maulidur Rasul peringkat N.S di Seremban pada 15 Feb 2011 yang lepas..
From Sambutan Maulidur Rasul Peringkat N.Sembilan 2011

Yang Di Pertuan Besar N.Sembilan di iringi Menteri Besar N.Sembilan sedang menuju ke permulaan perarakan sempena Sambutan Maulidur Rasul peringkat N.Sembilan baru baru ini..
From Sambutan Maulidur Rasul Peringkat N.Sembilan 2011
Rakyat jelata tidak melepaskan peluang untuk bersalaman dengan Yang Di Pertuan Besar N.Sembilan di majlis Sambutan Maulidur Rasul di Seremban baru baru ini..
From Sambutan Maulidur Rasul Peringkat N.Sembilan 2011
Peserta perarakan melafazkan selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w sambil berarak mengelilingi bandar Seremban baru baru ini..
From Sambutan Maulidur Rasul Peringkat N.Sembilan 2011
Majlis Agama Islam N.Sembilan turut mengambil bahagian di dalam perarakan sempena majlis Sambutan Maulidur Rasul peringkat N.Sembilan di Seremban baru baru ini..
From Sambutan Maulidur Rasul Peringkat N.Sembilan 2011
Peserta perarakan sedang melepasi Masjid Negeri, N.Sembilan menuju ke tempat berkumpul selepas berarak mengelilingi bandar Seremban baru baru ini..
From Sambutan Maulidur Rasul Peringkat N.Sembilan 2011

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Followers